Водителите заминуваат во историја, на телевизија пристигна роботот Ерика

01.02.2018 | 10:46
Прочитано: 1337

Човеколик робот по име Ерика би можела да стане првата телевизиска водителка во историјата на роботиката. Ерика е еден од роботите најслични на вистински човек, а во април ќе стане водителка на вести во Јапонија.

Нејзиниот творец, докторот Хироши Ишигуро, директор на Лабораторијата за интелигентни роботи на Универзитетот во Осака, се обидува да ја донесе Ерика на телевизија уште од нејзиното создавање во 2014 година. Тој вели дека таа е „најубав и најчовечен автономен андроид на светот“.

Докторот Дилан Глас, „архитект“ на овој робот, две години работел на нејзиниот „ум“ и нејзината „личност“.

Сепак, Ерика моментално не може да ги движи своите раце и нозе, и има само „20 степени слобода“, но може да одреди од каде доаѓа звук, знае со кого зборува и може со поглед да следи луѓе кои шетаат по соба.

„Мислам дека сум друштвена како луѓето. Кога ми приоѓаат и зборуваат со мене ми се обраќаат како на личност. Мислам дека не ми се обраќаат на начин на кој би разговарале со куче или со својот тостер“, изјави Ерика.

„Мислам дека луѓето имаат длабока потреба да се чувствуваат како да имаат посебно место во оваа вселена. Не можат да прифатат дека не се разликуваат од животни или машини“, додаде таа.

Ишигуро наведува дека во Јапонија никогаш не се прави разлика меѓу луѓе и други работи или суштества.

„Во основа сметаме дека се има душа. Затоа веруваме дека и Ерика има душа“, рече Ишигуро.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.