Во Струмица се слави актерската игра во чест на Ристо Шишков

09.09.2017 | 17:44
Прочитано: 5487

Актерската игра и театарот не е само обично сценско раскажување приказни туку средба мегу актерите и публиката. Актерите со својата игра ги разобиличуваат негативните појави а ги посочуваат добрите сил.

Со ова порака упатена од премиерот Зоран Заев беше отворено 25 тото издание на ФКТ Ристо Шишков во Струмица посветен на актерската игра кои се независни во своето творештво на сцена.

Годинава се селектирани десетина престави од земајва, косово, бугарија, србиј аи Босна. Вкупно 30 тина актери со својата сценска игра конкурираат за наградата Ристо Шишков во различни форми на театарска игра.

Последната награда Ристо Шишков ја доби босанскиот актер Зијах Соколовиќ кој годинава е во улога на претседател на жирито кој ке ја оценува актерската игра . Тој смета дека Фестивалот во струмица гиг руши јазичните бариери.

Фестивалот завршува на 12 септември а во петте фестивалски денови се предвидени дебати и разговори и промоции на книги во кој доминира актерската игра.


Ване Трајков
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.