Владата ќе расправа за Законот за финансиска поддршка на инвестициите

13.03.2018 | 09:21
Прочитано: 405

Законот за финансиска поддршка на инвестициите денеска треба да помине на седница на Влада, а потоа ќе биде ставен во собраниска процедура.

Малите и средните претпријатија парите ќе ги добиваат врз основа на правилник преку Фондот за иновации и технолошки развој, но Фондот нема сам да одлучува кому да исплати, туку заедно со претставници од повеќе институции. Останатите компании ќе ги добиваат преку Владата и Агенцијата за вработување, а ќе ги одредува мешовита комисија од професионалци која ќе ја прави првата евалуација по јасен правилник. Доколку има забелешки на евалиуацијата ќе постои второстепена комисија во Владата составена од седум до осум члена. Конечната одлука за исплата ќе ја носи Владата.

За државна помош, како што најави вчера вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, компаниите што покажале резултати во 2017 година наскоро ќеможе да аплицираат согласно Програмата за економски раст, а во текот на летото да ги добијат средствата.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.