Статистика: Во март годинава бизнис климата била понеповолна од лани

25.04.2014 | 17:49
Прочитано: 106182
Бизнис климата во март била понеповолна во споредба со истиот период од претходната година, оцениле менаџерите од преработувачката индустрија. Но, ако се анализираат податоците на месечно ниво бројките се позитивни- и укажувата на подобрување на состојбата. 
 
Обемот на производство во првото тримесечје било понеповолно во споредба со лани. Податоците од статистика обелоденуваат дека клучни фактори кои го ограничуваат производството да се зголеми се : недоволна странска и домашна побарувачка, недостатокот на квалификувана работна сила и финасиските проблеми.
 
Бизнисмените со оптимистички очекувања за следниот квартал, се надеваат дека обемот на производство ќе се зголеми. Но очекувањата за бројот на вработени е понеповолна од февруари, но е со далеку подобра оценка од истиот период од лани.
 

Марина Узунов
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.