Советот за етика во медиумите осудува физички пресметки помеѓу новинари

24.09.2017 | 20:11
Прочитано: 1431

Советот за етика во медиумите најостро ги осудува сите облици на физички пресметки во кои се инволвирани новинари и апелира на воздржаност и смирени реакции на какви било провокации од кој и да е центар на моќ, групации или поединци.

Во соопштението наведуваат дека новинарите се должни да ги почитуваат вредностите на својата професија, да не поттикнуваат насилство ниту со своето пишување, ниту со своето однесување и никогаш да не заборават дека нивното најсилно оружје е зборот.

Не очекува бурен период на политичка кампања и тензии пред претстојните локални избори, па советот повикува на максимална одговорност во вршењето на јавните професии.

 

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.