Синдикалната организација на рудникот „Саса“, утре организира штрајк

13.03.2018 | 18:14
Прочитано: 2967

Утре пред Саса  ќе протестираат рударите. Мултетничкиот синдикат тврди дека штрајк ќе има и покрај обвинувањата на раководството на рудникот дека се нерепрезентативни. Тврдат дека зад нив стојат поголем дел од рударите. Имаат повеќе барања, но клучно е зголемување на платите. Од тоа не отстапуваат се друго е предмет на преговори.

Генералниот директор на Саса вели дека Мултиетничкиот синдикат не доставил доказ дека зад нив стои мнозинството рудари, па според нив утрешниот протест е кршење на Законот. Имаат комуникација со, според нив, репрезентативниот синдикат член на СИЕР со кој имаат и потпишан колективен договор

Од мултиетничкиот синдикат тврдат дека досегашниот синдикат е неактивен и не ги застапува правата на работниците, Утре пред Саса  ќе протестираат рударите. Мултетничкиот синдикат тврди дека штрајк ќе има и покрај обвинувањата на раководството на рудникот дека се нерепрезентативни. Тврдат дека зад нив стојат поголем дел од рударите. Имаат повеќе барања, но клучно е зголемување на платите. Од тоа не отстапуваат се друго е предмет на преговори.

Генералниот директор на Саса вели дека Мултиетничкиот синдикат не доставил доказ дека зад нив стои мнозинството рудари, па според нив утрешниот протест е кршење на Законот. Имаат комуникација со, според нив, репрезентативниот синдикат член на СИЕР со кој имаат и потпишан колективен договор

Од мултиетничкиот синдикат тврдат дека досегашниот синдикат е неактивен и не ги застапува правата на работниците, очекуваат утрешниот протест да вроди со плод и новото раковдство од Централ Азија металс од Лондон, да ги повика на преговори.  очекуваат утрешниот протест да вроди со плод и новото раковдство од Централ Азија металс од Лондон, да ги повика на преговори. 

 

 


Виолета Кожинкова
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.