Шулц и Меркел договориле формирање на европско Министерство за финансии

12.01.2018 | 21:20
Прочитано: 2002

Откако беше објавено дека е постигнат начелен договор за нова широка коалиција во Германија - лидерот на германските Социјалдемократи, Мартин Шулц најави дека Евроспката унија наскоро ќе воспостави функција министер за финансии. Главниот одбор на Социјалдемократската партија на Германија  со големо мнозинство гласови  го одобри учеството на партијата во нова широка коалиција со конзервативниот блок на христијанско демократската унија  и христијанско социјалната унија.

Одлуката сега треба да биде одобрена и на партискиот конгрес на Социјалдемократската партија на Германија  закажан за 21 јануари, на кој право на глас имаат 600 делегати, а потоа својата согласност треба да ја дадат и 400.000 партиски членови. 


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.