Седумнаесет години од соборувањето на Слободан Милошевиќ од власт

05.10.2017 | 10:08
Прочитано: 1949

Пред 17 години заврши владеењето на поранешниот српски претседател Слободан Милошевиќ, а одбележувањето на петтооктомвриските демонстрации веќе речиси и да не постои.

Според српските медиуми, 5 октомври помалку претставува некаков празник, а многу повеќе симбол на прокоцкана доверба и неисполнети очекувања.

За помладите генерации тој датум нема некаква вредност, додека за повозрасните 5 октомври е можност да се потсетат каде се наоѓале, што правеле и на што се радувале во таа 2000 година, но и што очекувале а што добиле на крајот од масовните собири против Милошевиќ.

Многумина признаваат дека една тешка и болна ера навистина е завршена на тој ден и макар мал дел слобода е освоен, но очекувањата од она што требало да следува биле далеку поголеми од тоа што навистина се оствари.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.