Почнуваат 46. Мајски оперски вечери

09.05.2018 | 18:25
Прочитано: 1120

Со премиера на операта „Боеми“ од Џакомо Пучини во режија на Дејан Прошев, вечер во Македонската опера и балет ќе почнат 46. Мајски оперски вечери. Свечено ќе бидат отворени со палење на фестивалскиот оган на платото пред МОБ, по што ќе следува новата постановка на популарната опера на Пучини.

Фестивалот годинава е во знакот на 160-годишнината од раѓањето на италијанскиот композитор (1858-1924) и со мото „Го славиме Пучини“, а во програмата се уште две негови опери „Тоска“ на 12 мај и „Турандот“ на 19 мај. Ќе има и гала оперски концерт „Пучини и Росини“ (23 мај) со кој водено ќе бидат одбележани и 150 години од смртта на Џоакино Росини. 

На програмата на Мајските оперски вечери покрај „Боеми“, „Тоска“ и „Турандот“ се уште две оперски претстави - „Змеј од Босна“ на Националната опера на Босна и Херцеговина (22 мај) и Веридевата „Аида“ со која традиционално на 31 мај се затвора фестивалот. 

Како вовед во 70-годишнината од основањето на Балетот на МОБ, што ќе биде одбележано во следната сезона 2018/2019, на 46. Мајски оперски вечери ќе има балетски концерт „Балетски бисери“ (15 мај) кој ќе ги опфати најубавите балетски дела со учество на солисти-првенци,  балетскиот ансамбл и гости од Србија, Хрватска и Бугарија. Истата вечер по повод основањето на Балетот на МОБ ќе биде отворена и изложба „Почетоци“ посветена на првите генерации балетски уметници во Македонија.

Во придружната програма се уште две изложби - #retrOpera - со која МОБ се придружува на европската иницијатива Европски оперски денови, и ретроспективната изложба на дела од долгогодишната кариера на Васе Урдин.

Во оф-програмата е и промоција на монографија за оперската примадона Зина Креља - првенка и една од основоположниците на МОБ, потоа Вечер со Аки Нуредини - „До ре ми фа Соле“, а на последниот ден од фестивалот ќе бидат одбележани и 100 години од раѓањето на оперската певица Данка Фирфова, која припаѓа на првите драмски сопрани во Македонија.


Јана Серафимова
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.