Научници предупредуваат: За 200 години нема да има живот на Земјата

17.01.2018 | 13:58
Прочитано: 3891

Американски и британски научници издадоа за Националната академија на САД официјално соопштение за тоа кога жвитото на Земјата ќе стане неповолен за човекот и другите живи организми.

Според нив, на Земјата за 200 години нема да има живи организми бидејќи условите за живот ќе бидат неподносливи. Луѓето исфрлаат во атмосферата големи количини штетни гасови што на крајот ќе бидат предизвикани неминовни промени на климата.

Човештвото не може да живее во таква средина и веднаш ќе исчезне, се вели во официјално соопштение на научниците.

Британскиот научник Стивен Хокинг предупредува дека за околу 100 години на Земјата поради глобалното загревање ќе бидат загадени сите водени површини. Како пример, тој ја наведува Венера накоја пред 4,5 милиони години имало течност, но поради промени на климата исчезнала и планетата станала беживотна.

Научниците нагласиле и други причини поради кои може да исчезне цивилизацијата.

Меѓу нив се – нуклеарна зима, што може да почне поради војна, пандемија, судар на Земјата со астероиди, па дури и напад на вештачка интелегенција или вонземјани.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.