Научници открија флуоросцентна жаба

15.03.2017 | 10:26
Прочитано: 2422

Научници ја открија првата „флуоресцентна жаба“ во светот, којашто свети во темно. Откритието било сосема случајно, додека траеле испитувања на водоземци во сливот на реката Амазон во Аргентина, пишува британски „Гардијан“.

Тоа е првата жаба од таков вид, велат научниците, нагласувајќи дека флуоресценцијата ретко се сретнува кај сувоземните видови.

Заситената „вечерна“ боја на жабата доаѓа од комбинација на лимфни и жлездени течности. Досега се сметаше дека тоа хемиско соединение, кое предизвикува светлина, го нема кај ’рбетниците.

„Ова е сосема различно од флуорофорите. Откритието значи веројатност дека и другите водоземци може да бидат флуоресцентни, посебно оние со тенка кожа, како овој вид жаби“, истакна Марија Габриела Лагорија, хемичарка од Универзитетот во Буенос Ариес и дел од научната експедиција.  


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.