Нагло зголемен бројот на нови мигранти во Грција

25.04.2018 | 10:23
Прочитано: 813

Бројот на мигранти кои пристигнуваат на грчките острови е двојно поголем, изјави грчкиот министер за миграциска политика Димитрис Вицас.

За време на дебата за новиот предлог-закон за азил, тој рече дека на островот Лезбос, каде се наоѓа најголемиот камп за мигранти, минатата година од Турција пристигнувале во просек 54 мигранти дневно, а само вчера пристигнале 206 нови лица.

На сите грчки острови во текот на април регистрирани се вкупно 2.168 нови бегалци и мигранти.

Во првите два месеци имало по 66 пристигнувања дневно, но од тогаш таа бројка се зголемила на 126, а последните денови и на 200 мигранти дневно.

Вицас рече дека преку копнениот дел од границата меѓу Грција и Турција, на реката Еврос, годинава пристигнале вкупно 2.700 бегалци и мигранти, а само вчера нивниот број изнесувал 340 лица.

Вкупно, од почетокот на годинава преку море во Грција пристигнале повеќе од 7.000 бегалци, додека во Турција се вратени 112 лица.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.