Лозарите го празнуваат Св. Трифун, вљубените Св. Валентин

14.02.2018 | 13:34
Прочитано: 2002

Со закројување на лозите почна празнувањето  на  Свети  Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето што на 17-годишна возраст со божја помош ја излекува царската ќерка Гордана којашто не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава, а во христијанските традиции стана  покровител  на  градинарите и  лозарите.

Тиквешијата го празнува денот на виното.


Владимир Тевчев
The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.