Лондонскиот суд денеска одлучува за слободата на Џулијан Асанж

13.02.2018 | 12:16
Прочитано: 662

Судот во Лондон денеска треба да одлучи дали е во интерес на правдата да се поведе судска постапка против основачот на „Викиликс“ поради непочитување на одредбата за условна слобода во 2012 година.

Доколку судијата одлучи во негова корист, тогаш 46-годишниот Џулијан Асанж ќе биде слободен и ќе може да ја напушти Амбасадата на Еквадор во Лондон во која престојува повеќе од пет години.

Сепак, може да се случи Асанж и натаму да остане во Амбасадата, каде што доби политички азил бидејќи стравува дека Велика Британија може да го уапси по налог од САД.

Асанж стравува од екстрадиција во САД, каде што би можело му се суди за објавување доверливи воени и дипломатски документи, што е најголемото обелоденување информации во историјата на САД.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.