ЛОИ: Преглед на освојувачи на медали - 6 ден

03.08.2012 | 12:19
Прочитано: 1745
Освојувачи на медали на Олимписките игри во Лондон на шестиот ден:
 
Веслање – двоец скул (мажи): 1. Нејтан Коен и Џозеф Саливен (Нов Зеланд) 2. Алесио Сартори – Романо Батисти (Италија) 3. Лука Спик и Изток Чоп (Словенија).
 
Веслање – „лесен четверец“ (мажи): 1. Јужна Африка 2. Велика Британија 3. Данска.
 
Веслање – осмерец (жени): 1. САД 2. Канада 3. Холандија.
 
Кајак на диви води Ц2 (мажи): 1. Тим Бејли – Етиен Стот (Велика Британија) 2. Дејвид Флоренс – Ричард Ханслоу (Велика Британија) 3. Павол Хочшорнер – Петер Хочшорнер (Словачка).
 
Кајак на диви води К1 (жени): 1. Емили Фер (Франција) 2. Џесика Фокс (Австралија) 3. Маиален Шуро (Шпанија).
 
Стрелаштво двоен трап (мажи): 1. Питер Роберт Расел Вилсон (Велика Британија) 2. Хакан Далби (Шведска) 3. Васили Мосин (Русија).
 
Стреличарство (жени): 1. Бо Бае Ки (Јужна Кореја) 2. Аида Роман (Мексико) 3. Мариана Авитиа (Мексико).
 
Џудо до 100 кг (мажи): 1. Тагир Хаибулаев (Русија) 2. Тувшинбајар Наидан (Монголија) 3. Хенк Грол (Холандија) и Дмитри Петерс (Германија).
 
Џудо до 78 кг (жени): 1. Кајла Харисон (САД) 2. Гема Гибонс (Велика Британија) 3. Мајра Агуиар (Бразил) и Одре Чеумео (Франција).
 
Пинг понг (мажи): 1. Џике Жанг (Кина) 2. Хао Ванг (Кина) 3. Дмитриј Овчаров (Германија).
 
Гимнастика повеќебој (жени): 1. Габриеле Даглас (САД) 2. Викторија Комова (Русија) 3. Алија Мустафина (Русија).
 
Велосипедизам екипно спринт (жени): 1. Германија 2. Кина 3. Австралија.
 
Велосипедизам екипно спринт (мажи): 1. Велика Британија 2. Франција 3. Германија.
 
Мечување – флорет екипно (жени): 1. Италија 2. Русија 3. Јужна Кореја.
 
Пливање 200 метри градно (жени): 1. Ребека Сони (САД) 2. Сатоми Сузуки (Јапонија) 3. Јулија Ефимова (Русија).
 
Пливање 200 метри грбно (мажи): 1. Талјер Клери (САД) 2. Риосуке Ирие (Јапонија) 3. Рајан Лохте (САД).
 
Пливање 200 метри мешано (мажи): 1. Мајкл Фелпс (САД) 2. Рајан Лохте (САД) 3. Ласло Чех (Унгарија).
 
Пливање 100 метри слободно (жени): 1. Раноми Кромовидјојо (Холандија) 2. Александра Херасимениа (Белорусија) 3. Ји Танг (Кина).
 
По шестиот натпреварувачки ден 49 држави имаат освоено медали.
 
Биланс на медали: Кина 34 (18 златни – 11 сребрени – 5 бронзени); САД 37 (18-9-10); Јужна Кореја 14 (7-2-5); Франција 16 (6-4-6); Велика Британија 15 (5-6-4); Германија 17 (4-8-5). 

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.