11.10.2012 - 14:12
Во македонската Академија на науките и уметностите се врачија државните награди 11 – ти Октомври. Во областа на науката и високото признaние годинава...
10.10.2012 - 09:40
Шестиот традиционален фестивал за промоција на виното „ВиноСкоп“ ќе почне вечер, во 21 часот, на плоштадот „Македонија“. Фестивалот ќе го отворат...
10.10.2012 - 08:40
МАНУ да ги следи промените и да одговори на предизвиците и задачите кои ги наметнува модерното општество, порача претседателот Ѓорѓе Иванов на...
09.10.2012 - 16:58
Ракописното богатство од земјава во Брисел, најавено како „словенско“, а земјава претставена под уставното име. Насловот „Словенски ракописи од...
09.10.2012 - 10:51
Македонскиот тенор Благој Нацоски ќе настапи во улогата на Тибалт во нова продукција на операта „Ромео и Јулија“ од Шарл Гуно,  која ќе биде...
09.10.2012 - 09:38
Во Амбасадата на Словачка вечер ќе бидат промовирани две изданија кои од словачки на македонски ги преведе Звонко Танески и ги објави издавачката...
08.10.2012 - 16:40
Македонскиот правопис ќе се осовременува, а ќе се работи и на етимолошки речник и на опширна граматика, потврдуваат министерката за култура и...
07.10.2012 - 09:43
Во рамки на манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“ синоќа на летната сцена пред Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани се одржа фолклорен...