20.02.2013 - 09:58
На Колосеумот, една од најпознатите градби на светот и симбол на италијанската престолнина, му се заканува опасност од уривање доколку властите го...
18.02.2013 - 17:49
На 2 март и официјално ќе бидат одликувани македонските виртуози. Ќе се избира меѓу тројца уметники, ансамбли или манифестации од музичко-сценската...
18.02.2013 - 10:53
Поетот Никола Маџиров е избран за куратор и селектор на поетскиот фестивал „Поезифестивал Берлин“ кој ќе се одржува од 7-ми до 15 јуни во Берлин....
17.02.2013 - 12:25
Романскиот филм „Позата на детето“ (Pozitia copilului) на романскиот режисер Калин Петер Нетцер ја освои највисоката награда „Златната мечка“ на 63-...
16.02.2013 - 18:31
Филмот на белгискиот режисер Феликс ван Гронинген, посветен на драматичните односи во семејство на музичари, денеска ја освои награда во една од...
16.02.2013 - 09:51
Во МОБ вечер ќе биде изведена балетската претстава „Есмералда“ од Цезар Пуњи, под диригентство на Бисера Чадловска.   Кореографијата е на Михаил...
15.02.2013 - 15:09
И културните институции ќе помогнат во возобновувањето на Трескавец. МНТ и Театарот за деца и младинци, Драмски и театрите од Велес, Битола и Прилеп...
14.02.2013 - 17:09
Напредокот на македонската кинематографија не поминува незабележано. Сепак, тоа што на годинешното Берлинале немавме филм во конкуренција, за разлика...