14.06.2018 - 17:39
За македонскиот лауреат, Академик Матеја Матевски, наш кандидат за Нобелова награда, кој зад себе остави грандиозно дело и беше посебна епоха и...
14.06.2018 - 12:50
Во театарот „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ во Велес вечер свечено ќе бидат отворени 55. Рацинови средби. На отворањето на манифестацијата ќе има...
08.06.2018 - 13:45
Филмот „Златна петорка“ на режисерот Горан Тренчовски синоќа беше прикажан во  киноклубот „Отец Паисиј“ во бугарскиот град Созопол, во рамки на...
31.05.2018 - 09:13
Со операта „Аида“ на Џузепе Верди вечерва се затвораат годинешниве Мајски оперски вечери. Во насловната улога на операта, со која традиционално се...
29.05.2018 - 17:44
Театарската претстава „Ајнштајновите соништа“ со безвремено инспиративна тема за теорија на релативноста, од големиот автор и физичар, Ален Лајтман,...
28.05.2018 - 11:48
Од 12  јули до 20 август љубителите на културните збиднувања ќе можат да го проследат богатиот репертоар на 58 то издание на Oхридско културно...
19.05.2018 - 12:25
Четиринаесет млади од Македонија летово ќе учествуваат на најголемиот светски филмски фестивал за деца и млади Џифони во Италија. Тие ќе бидат...
11.05.2018 - 10:00
По долго боледување, на 76 годишна возраст, почина актерот Салаетин БИЛАЛ доаенот на НУ Турски Театар. Од 1964 година работи во Турската драма при...