Кинеската полиција доби дигитални очила за брзо откривање на криминалци

08.02.2018 | 14:12
Прочитано: 5841

Кинеската полиција почнала да тестира дигитални очила со помош на кои полицајците ќе можат за секунда да идентификуваат осомничени криминалци.

Очилата се опремени со камера и се поврзани на дата-база во која се снимени ликовите на 10.000 осомничени криминалци по кои полицијата трага. Кога полицаецот ќе погледне во некој минувач, за 100 милисекунди очилата можат да проверат дали се работи за лице по кое има распишано потерница.

Овој нов уред веќе се тестира на железничките станици во градот Женгжоу, а се очекува првата помасовна употреба да ја има при одбележувањето на Кинеската нова година. Досега биле фатени седум криминалци, а 26 лица биле идентификувани дека патуваат со лажни документи.

Кина е прва во светот по бројот на безбедносни камери и други електронски уреди за следење поставени на улиците, чиј број се проценува на 600 милиони, а полициските очила ќе бидат најновото оружје во арсеналот на кинеската полиција.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.