Итна седница на Совет за безбедност на ОН за случувањата во Мјанмар

13.09.2017 | 15:01
Прочитано: 1595

Советот за безбедност на Обединетите Нации  ќе одржи итна седница на кој ќе се разговара за насилството во Мјанмар, откако шефот на ОН за човекови права Зеид Рад ал Хусеин предупреди дека најверојатно под притисок на „етничкото чистење“ повеќе од 300.000 припадници на муслиманскиот народ Рохинци ја напуштиле земјата. Седницата на Советот за безбедност на ОН се одржува на барање на Велика Британија и Шведска.

Ал Каеда пак упати закани до Мјанмар поради рохинџите. Групата  објави декларација во која ги повикува муслиманите од целиот свет да ги поддржат „со браќата во Мјанмар со материјална помош, оружје и воена поддршка“.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.