Фити: Македонскиот јазик е дел од идентитетот и мора да се почитува

16.05.2018 | 14:01
Прочитано: 1846

Македонскиот јазик e  одамна кодифициран, постои, тој не може да исчезне, тоа е вековна традиција.  Во тој контекст посебно битно е што македонскиот јазик мора да има приоритет особено ова што го зборуваме ние, научна обработка и разработка и негово проучување, бидејќи тој е интегративен јазик во Република Македонија и тоа мора да го почитуваат сите заедници. 

Ова денеска го истакна претседателот на Македониската академија на науките и уметностите Таки Фити пред почетокот на Меѓународната научна манифестација „Македонистички денови во МАНУ“. 

Што се однесува со проблемот со името, Фити посочи дека македонскиот јазик мора да биде евидентиран онака како што е евидентиран и во Обединетите нации „Macedonian“.


The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.