ЖБОГАР ЗА ТВ 24: СУДБИНАТА НА СЈО ДА СЕ РЕШИ ДО ОКТОМВРИ
Foto

ЖБОГАР ЗА ТВ 24: СУДБИНАТА НА СЈО ДА СЕ РЕШИ ДО ОКТОМВРИ

Нема место за разочарување, се надевам Унијата ќе остане на зборот и во октомври ќе додели датум, но до октомври мора да се реши СЈО. Пописот е за доброто на државата и во него треба да учествуваат сите, иселениците нема да се калкулираат во вкупното население, тврди Жбогар. Верува дека јунското европско „не“ нема да донесе евроскептицизам во земјава. Евроамбасадорот вели дека не очекува никакви изненадувања и но, и промена на заклучокот за земајва на Европскиот Совет. 

За судбината на СЈО сега веќе не е услов, бидејќи СЈО функционира. На 15ти септември, мандатот на СЈО ќе истече и во октомври ќе мора да имаме решение за иднината на СЈО. Тоа значи интеграција во обвинителството, сега тоа се останува услов за октомври. Тоа е голема работа која треба да се заврши каде опозицијата и владата треба да соработуваат и се надевам дека ќе се најде решение кое нема да ја компромитира работата на СЈО и нема да ја огранички неговата работа во идинина.“ - истакна Жбогар.

0 Коментари

Остави коментари