Земјотрес во Франција, прекината работата на нуклеарната централа Круас
Foto

Земјотрес во Франција, прекината работата на нуклеарната централа Круас

Повеќе жители на погодениот регион Дром и Ардеш од земјотресот со јачина од 5,4 степени на 11 ноември, најсилен во последните 15 години во Франција, изразија своите стравувања од евентуална нуклеарна катастрофа со оглед дека две нуклеарни централи, Трикастин и Круас, се наоѓаат во близина на епицентарот на земјотресот.

-Не е забележана никаква  штета на сите нуклеарни објекти  од централата Трикастин, се вели во соопштението на префектурата Дром. Според снабдувачот на електрична енергија – ЕДФ, не треба да се стравува од последици, ниту за производството на електрична енергија, ниту за безбедноста на објектите на електроцентралите Трикастин и Круас.

Втората централа „на неодредено време“ беше ставена во мирување во понеделникот вечерта, за да се провери дали сè е во ред. „Ова е задолжителна постапка“, вели префектот на Ардеш. Станува збор за „проверка на објектите за потврдување на дијагнозата и безбедноста по овој земјотрес“. Реакторот број 1 веќе е запрен, ова мирување се однесува на реакторите 2, 3 и 4.

Според весникот „Ле Дофине“, ризикот не е толку во кревкоста на нуклеарните инсталации, туку во ризикот од поплавување – како што беше случајот во Фукушима (Јапонија) – за електраната Трикастин. Лоцирана во непосредна близина на каналот Рона, теоретски таа може да биде загрозена, во случај на рушење на насипот при силен земјотрес. Поплавата ќе доведе до фузија на нуклеарното гориво на четирите реактори и ќе го „отежни“ спроведувањето на помошта.

Во 2017 година, Органот за нуклеарна безбедност (АСН) побара од ЕДФ  привремено исклучување на централата Трикастин. АСН се плашеше дека во случај на голем земјотрес, насипите на Рона ќе испукаат. Направени се засилувања на дел од браната за да се обезбеди отпорност на „на сеизмичка безбедност“, а реакторите повторно започнаа со работа во декември 2017 година. Побарано е ново зајакнување на насипот и зголемен надзор од страна на АСН во јуни 2019 година. Градежните зафати се предвидени, најдоцна до крајот на 2022 година.

„Сеизмичката безбедност“ е проценка на сеизмичката опасност за француските нуклеарни објекти. Таа беше преиспитана по катастрофата во Фукушима. Секоја централа мора да биде во согласност со критериумите. За да се направи ова, ризикот се пресметува според најинтензивниот земјотрес досега регистриран во областа. За оној што се однесува на електраната Трискастин, станува збор за земјотрес од 8 август 1873 година, со јачина од 4,7 степени според Рихтер и чиј епицентар бил на 13 км.

0 Коментари

Остави коментари