Заврши четвртото издание на Фестивалот на светлина „Скопје Лајт Арт Дистрикт“
Foto

Заврши четвртото издание на Фестивалот на светлина „Скопје Лајт Арт Дистрикт“

Синоќа заврши четвтроттото издание на Меѓународниот фестивал на светло и светлосна уметност „Скопје Лајт Арт Дистрикт“, во чии рамки 25 уметници од 14 земји изминатите четири дена со помош на своите светлосни дела, инсталации и перформанси го обоија Скопје и ги забавуваа скопјани.

Во знак на солидарност поради трагичниот настан со пожарот во ковид-болницата во Тетово и прогласената тридневна жалост на територија на цела држава, изминатите денови светлосните инсталации беа активни, но без музика и звук. Уметниците на 14 јазици испишаа пораки на надеж, кои потоа беа проектирани на бината Школка, една од локациите на овогодинешното издание на светлосниот фестивал.

Продукцискиот тим и уметниците од Фестивалот упатуваат голема благодарност до сите граѓани кои беа дел од овогодинешното издание.

Меѓународниот фестивал на светлосна уметност „Скопје Лајт Арт Дистрикт“, во организација на ЈУ „Универзална сала“ и Град Скопје, е дел од ROCK проектот, во рамки на програмата Хоризонт 2020 на ЕУ наменета за истражување и иновации.

0 Коментари

Остави коментари