Заев: Парламенот ќе се изјасни во кој правец ќе се турка работата со законот за дивоградби

Шефот на државата, Стево Пендаровски не го потпиша указот за прогласување на законот за утврдување правен статус на бесправо изградени објекти. Пендаровски вчера го извести спикерот талат џафери, дека одлучил да не го потпише указот за прогласување на законот, со образложение дека текстот е во спротивност со некои од темелните вредности на уставот, како и со уставни одредби кои произлегуваат или се во врска со темелните вредности на уставот.

Премиерот Заев денеска изјави дека ова е последно носење на закон се со цел да се стави ред и поредок на урбанизмите во државата. Според Заев, парламенот ќе се изјасни во кој правец ќе се турка работата со законот за дивоградби.