Воени бродови на САД пловеле во близина на острови под контрола на Пекинг
Foto

Воени бродови на САД пловеле во близина на острови под контрола на Пекинг

Два американски воени бродови пловеле во близина на острови во Јужното Кинеско Море за кои Кина тврди дека се нејзина територија, изјави денеска неименуван американски претставник.

Претставникот рече дека два разорнувачи пловеле на околу 12 наутички миљи од гребенот „Мисчиф“, кој е дел од спорните острови Спретли.

Кина полага право на поголем дел од стратешкиот воден пат во Јужното Кинеско Море и ги изгради островите на гребени, и ги опреми со воени објекти.

Односите меѓу САД и Кина се влошија поради ескалирачкиот трговски спор, а особено пред 1 март, кога истекува рокот за постигнување трговски договор меѓу двете земји.

0 Коментари

Остави коментари