ВО ВТОРИОТ КВАРТАЛ РАСТ НА БДП ЗА 3,1%
Foto

ВО ВТОРИОТ КВАРТАЛ РАСТ НА БДП ЗА 3,1%

Раст од 3,1 отсто испорача економијата во втриот квратал од годинава. Оваа стапка е пониска во однос на растот од 4,1% во првото тромесечје – но сепак темпото на позитивни резултати се одржа во првата половина од годинава. Показателите дека има раст во граджеништвото, земјоделство, трговијата, според владата навестуваат опимизам.

Во структурата на БДП - параметрите покажуваа пораст на финалната потрошувачка за 2,7%, бруто инвестициите се зголемени за 11,1%, кај извзот на стоки регистриран е пораст од 10,6% а кај увозот 10,9%..За растот на бруто инвестициите, заслужен е приватниот сектор, а не владата и субвенциите што ги дава по различни основи, вели вицепремерот. Признава дека поголемото оставување на државните инвестиции ќе го зајкнаа економските раст. Капиталните расходи за седум месеци се реализираа со колку 25 отсто.

Дел од економсисте во првчините оцениките велата дека стапката на раст на брп е очекувана со оглед на тоа што лани и минатите години имавме ниска споредбена основа за економскиот раст, а предочуваат и на сезонскиот фактор – месеци во кои засилува градежната активност. Со ребланс на буџетот владата ја зголеми проекцијата за раст на бдп на 3,5 отсто.

Foto

0 Коментари

Остави коментари