Во Македонија изостанува донацијата на органи по смртта
Foto

Во Македонија изостанува донацијата на органи по смртта

Во Македонија има живи донатори, татко подарува бубрег на син, мајка на ќерка, братучед на братучед, сопруга дава парче од себе за да го спаси мажот. Но, изостанува донацијата на органи по смртта. Малку се зборува, но денес во Европа и светот тое е речиси сосема нормална појава. Зошто да си го дадам срцето, бубрегот, слезината, белите дробови? Во чие тело ќе живеат? Ќе спасам ли живот по мојата смрт? Чие срце чука во мене? Прашања што задираат во здравјето и чувствата.Во 24 Отворено - луѓе на кои им бил трансплантиран орган, со оние кои даваат, но и со пациенти кои уште чекаат - со доктори, министри, активисти. 

0 Коментари

Остави коментари