Во Mакедонија има 20.000 лица со алцхајмерова болест, најмладиот пациент има 36 години
Foto

Во Mакедонија има 20.000 лица со алцхајмерова болест, најмладиот пациент има 36 години

Во Македонија во моментов живеат околу 20.000 лица со алцхајмерова деменција, а вкупниот број лица со деменции од сите типови достигнува и до 40.000. Најмладата пациентка има само 36 години. 

Денеска е Светскиот ден посветен на подигнување на свесноста за ова заболување. Кои се знаците кои треба да се препознаат за навреме да се лекува болеста повеќе од разговорот со неврологот Габриела Новотни:

0 Коментари

Остави коментари