Владата фокусирана на спроведување безбеден попис - опозицијата бара одложување
Foto

Владата фокусирана на спроведување безбеден попис - опозицијата бара одложување

Пописот 2021 ќе се спроведе, а гаранција за тоа се строгите протоколи. Надлежните порачуваат дека граѓаните и попишувачите ќе бидат безбедни, и оти целиот фокус на Владата е во таа насока. Од опозицијата сметаат дека пописот сега ќе биде кобен за граѓаните, и бараат да се одложи за септември.

Владата ги следи препораките на Комисијата за заразни болести, а успехот на Пописот го гарантираат методологијата и здравствените протоколи, беше дециден вчера владиниот портпарол, Душко Арсовски, кој рече дека сите капацитети се насочени токму кон спроведување на пописот.

Според надлежните, пописот е неопходен и е од највисок интерес за државата. Како што изјави Арсовски, методологијата е дефинирана според сите стандарди на ОН и на Евростат и гарантира успешност. Институциите, додаде тој, имаат капацитет и гарантираат спроведување на пописот согласно сите здравствени протоколи во услови на пандемија и граѓаните ќе бидат заштитени

Инаку, првата фаза од Пописот, во која беа опфатени вработените од Дипломатско-конзуларните претставништва, припадниците на АРМ во странство, затворениците и бездомниците, е успешно завршена.

Самопопишувањето на дијаспората продолжува и се одвива без проблеми. Отстранети се сите технички проблеми, тврдат портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа.

Досега се попишани над 82 илјади наши сограѓани од странство. Најмногу од Швајцарија – 26 илјади, Германија – 19 илјади и Италија со над десет илјади самопопишани граѓани.

Пописот се одвива успешно во воспитно поправните домови и затворите.

– Се помина успешно и од Управата за спроведување на санкции не е пријавено дека некое лице се заболело од корона вирусот за време на попишувањето. Нешто што потврдува дека здравствените протоколи функционираат на терен, порача претставникот на Министерството за правда Александар Видиновски.

Тој информираше дека се попишани и бездомните лица во повеќето шелтер центри низ државата, исто така и припадниците на АРМ кои се на мисија во странство и оние кои за време на пописот нема да бидат во своите домови, односно ќе бидат во касарните.

– Во ниту еден затвор не се појавија нови заразени со коронавирусот, како последица на попишувањето. Попишувањето се одвиваше во затворени простории и можевме да видиме дека здравствените протоколи добро функционираат, додаде Видиновски.

Исто така, завршија обуките на државните инструктори, кои заедно со комисиите на пописните региони ќе го организираат тестирањето на кандидатите кои се пријавуваат на дополнителниот Конкурс за попишувачи, кој е отворен до денеска.

Попишувачите ќе имаат можност да заработат хонорар и до 35 илјади денари и ќе бидат на терен од 1 до 21 април годинава. Најголем од досега пријавените се студенти и невработени.

Од Државниот завод за статистика се сигурни дека ќе го имаат потребниот број попишувачи и оти ќе можат со полн капацитет да ги почнат пописните активности на 1 април.

Третиот дополнителен повик за попишувачи е во тек, и од ДЗС сметаат дека до вечерva, додека е отворен повикот, ќе го имаат потребниот број попишувачи.

Процесот на самопишување преку онлајн апликацијата почна на 1 март и ќе трае до 21 април. Преку апликацијата се попишуваат македонските државјани кои престојуваат во странство, поради работа или други лични причини, до и подолго од 12 месеци.

Од 1 март до 15 март се попишуваа и вработените во дипломатско-конзуларните претставништва и членовите на нивните семејства кои престојуваат со нив во странство, македонските државјани на работа во Обединетите нации и нејзините организации, претставништва или претставници на стопанските комори во странство, деловните единици во странство, воени претставници на Армијата на Република Северна Македонија во странство и граѓаните што се ангажирани врз основа на меѓународна, техничка и друга соработка, како и членовите на нивните семејства/ домаќинствата што престојуваат во странство со наведените лица како и сите лица – државјани на Република Северна Македонија кои по која било основа престојуваат во странство, без оглед на должината на нивниот престој.

Пописот на населението во земјава ќе се спроведува од 1 до 21 април 2021 година.

0 Коментари

Остави коментари