Верификувани мандатите на 120-те избрани пратеници
Foto

Верификувани мандатите на 120-те избрани пратеници

Собранието на денешната конститутивна седница на предлог на Верификациската комисија ги верификуваше мандатите на 120-те пратеници на десеттиот парламентарен состав избрани на предвремените парламентарни избори одржани на 15 јули.

Јагода Шахпаска, претседателката на Верификациската комисија, што денеска ја избра Собранието на првата конститутивна седница, рече дека Комисијата констатира оти нема основ за оспорување на изборoт на ниту еден од 120-те пратеници.

Верификациската комисија, пред да го достави Извештајот и предлогот за верификација на мандатите на пратениците го разгледа Извештајот на Државната изборна комисија (ДИК) oд спроведените предвремени избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, одржани на 15 јули 2020 година, врз основа на кој ги донесе својот предлог.

Конститутивната седница на новиот парламентарен состав се одржра во салата Голема купола согласно здравствените протоколи за заштита од ширење на Ковид-19. На оваа седница од 120-те пратеници не присуствуваа само тројца.

– На претседателот на Владата и на членови на Владата на кои денеска им беше верификуван мандатот за пратеници цсогласно член осум став 1 од изборниот законик им преставуваат функциите во Владата. заради обезбедување констинуитет во работата на Владата на РСМ според член 93 став 5 од уставот Владата останува на должност до изборот на нова Влада, рече претседателот на поранешниот состав на Парламентот Талат Џафери, кој ја водеше седницата.

Тој појасни дека и на пратениците кои се носители на други функции кои според член 8 од изборниот законик се неспојливи со функцијата пратеник тие им престануваат.

Трета и четврта точка на оваа конститутивна седница се избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и именувањата на Собранието и избор на претседател на Собранието на Република Северна Македонија, но по овие точки, според најавата на Џафери, ќе се расправа кога ќе се создадат услови за тоа.

Седниците на собранието до избор на нов претседател ќе ги води Џафери, а во негово отсуство пратениците Горан Мисовски и Флоријан Бесими.

0 Коментари

Остави коментари