Тошевска Трајковска за тв 24: Во услови на органичен број на вакцини, се препорачува приоретет за вакцинација
Foto

Тошевска Трајковска за тв 24: Во услови на органичен број на вакцини, се препорачува приоретет за вакцинација

Катерина Тошевска Трајковска, спец. по медицинска биохемија од Институтот за биохемија во емисијата 24 анализа вели дека третиот бран не можел да се избегне со глобалната пандемија особено со сојот кој е контагиозен од основниот сој.

„Мерки кај нас беа поставени уште на почеток на пандемијата со првите случаји и тогаш имавме мерки на мал број на заболени. Но, населението во главно не ги почитува мерките а и поголем дел не е вакцинирано. Не знам зошто има отпор кон маските и население кои не верува во вирусот.“ - вели Тошевска Трајковска.

Тошевска Трајковска вели дека е изненадувачки што помлада популација заболува, особено кај децата. Кај нив има мултиоргански инфламаторен синдром во рана возраст. Гледаме параметри кои се збунувачки со високи вредности, особено дидимерите кај кои има отстапки, вели таа.

Во однсо на вакцините, вели дека во услови на органичен број на вакцини, се препорачува приоретизација, ако се опфатат здравствените работници кои не ја прележале болеста или нема антитела.

„Лабораториите работат со различна апаратура и различни методи и вредностите кои се добиваат се различни. Високите вредности на антитела ништо не ни значат, зошто нема консензус која е ниската вредност н а антитела што штити и дали тие што имаат висоа вредност, не знаеме дали тие ќе бидат подобро заштитени.“ - вели Тошевска Трајковска.

Вели дека тие што прележале минумун месец дена треба да поминат да ја примат вакцината, а тие што имаат акутна состојба во моментот не треба да ја примаат.

0 Коментари

Остави коментари