ТЕМПЕРАТУРАТА ДО 41-ОТ СТЕПЕН, АКТИВИРАНО ПОРТОКАЛОВО НИВО НА ОПАСНОСТ ОД ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ
Foto

ТЕМПЕРАТУРАТА ДО 41-ОТ СТЕПЕН, АКТИВИРАНО ПОРТОКАЛОВО НИВО НА ОПАСНОСТ ОД ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

На најжешкиот, претпоследен ден од топлотнииот бран, какошто највуваат од УХМР, граѓаните велат дека високоите температури не се поразлични од секое лето, но дека сега стануваат неподносливи затоа што Скопје нема природно разладување. Тие посочуваат дека во градот има се помалку зеленило и дека непланската изградаба и висококатниците го намалуваат струењето на воздухот. Повеќето кој што ги забележавме ги знаат препораките, но сепак од причини,кои велат се оппрвадани, во најтоплиот период од денот се на отворено и се движат на врелиот асфалт.

Добра вест за тие што не ги поднесуваат жештините е тоа што од утре вечер следува разладување. Од УХМР најавуваат намалување на температурите за неколку степени и врнежливо време.

Топлотниот бран го зголеми и бројот на колапси и мозочни удари. Се додека трае портокаловата фаза на сила се и препораките од здравствените работници, трудниците, хронично болните и лицата над 60 години да се ослободат од работните обврски и да не се престојува на отворено време во 11 до 17 часот.

0 Коментари

Остави коментари