Светски ден на борба против пушење
Foto

Светски ден на борба против пушење

Луѓето кои пушат цигари имаат повисок ризик за пренесување на вируси а може и веќе да имаат заболувања на белите дробови или намален капацитет што во голема мерка може да го зголеми ризикот од сериозни заболувања. Ова ги прави пушачите поранливи на Covid -19, велат дел од лекарите. 

Во земјава според последните податоци 45 отсто од населението пуши цигари. македонски лекари во соработка со националнииот институт за истражување во Британија прават истражување кај пушачите во земјава. 

Првичните резултати покажале дека 53 отсто од пушачите се обиделе да ги откажат цигарите, но не успеале. Матичните лекари предупредуваат дека креторите на политиките во здравството треба да обрнат поголемо внимание во борбата против пушењето.

Во продолжение, изјавата на матичниот лекар Радмила Ристовска:

0 Коментари

Остави коментари