Струмичките арехеолози предлагаат подигање наколна населба кај Мрдаја Дојран
Foto

Струмичките арехеолози предлагаат подигање наколна населба кај Мрдаја Дојран

Откако завршија истражувањата и беа пронајдени остатоци од градби од праисторискиот период, струмичкиот музеј го презентираше идејното решение за изгадба на наколна населба на локалнитетот Мрдаја во Дојран.

Станува збор за населба од бронзеното и железното време на површина од 300 квадратни метри која била на колци и каде имало живот.

Археолозите предлагаат на локалитетот Мрдаја да се подигнат четири дрвени куќи, платформа и мостови и на тој начин би го отсликале надезерсктоо живеалиште кое имало свои традиции и култура. Апелираат до институциите да се обезбедат потребните средства и да се подигне ова наколна населба

Наколната населба би била дополнителна трустичка атркација но и одраз на еден период со своја култура на овој дел од државата.

0 Коментари

Остави коментари