Сиљановска Давкова за тв 24: Меѓународен стандард не зборува за државјани на една држава кои се надвор подолго од 12 месеци
Foto

Сиљановска Давкова за тв 24: Меѓународен стандард не зборува за државјани на една држава кои се надвор подолго од 12 месеци

Гордана Сиљановска Давкова од ВМРО-ДПМНЕ во емисијата 24 анализа во врска со пописот вели дека не може да зборуваме за статистички процес, доколку во законот нема правни гаранции за тоа. Таа рече дека демократијата значи точно утврдени правила, а неизвесен резултат. 

Дека тоа што го има кај нас го нема никаде таа спореди со законите во Хрватска која е членка на ЕУ и Србија која е од регионот, ама не во ЕУ. 

- Во хрватскиот закон во член 4 стои дека законот при пописот ќе ги применува регулативите 763 и 712. И во Хрватска и во регулативата, прво население на национално, регионално и локално ниво. Домување, згради и станови. Најважно дека предмет на пописот можат да бидат само вообичаените резиденти на географската ера каде што се попишуваат. За надвор само оние кои се најмногу 12 месеци отсутни или дома ако се странци или имигранти најмалку 12 месеци пред критичниот ден. Во членот 6 кај нас вели: Државјани дома и надвор, вели Силјановска Давкова. 

Нашиот попис има неизвесни правила.

„Само тие дома се жители, а тие надвор се жители на друга зема, а имаат и македонско државјанство. Нивното попишување не гледам со каква цел би било, зошто таму имаат образование, здравствено осигурување, пензија и се друго. Ниту еден меѓународен стандард не зборува за државјани на една држава кои се надвор подолго од 12 месеци, зошто тие влегуваат во пописната маса надвор.“ - истакна Сиљановска Давкова.

Сиљановска Давкова истакна дека мора да се попишат оние кои имаат живеалишта, а кај нас ќе се попишуваат лица на привремена работа и престој.

0 Коментари

Остави коментари