Што носи законот за употребата на јазиците?
Foto

Што носи законот за употребата на јазиците?

Законот за употреба на јазиците, кој веќе ја доби конечната форма, предвидува унапредување на официјалната употреба на албанскиот јазик, или како што се вели на јазиците на етничките заедници кои сочинуваат повеќе од 20 проценти од вкупниот број на населението во Македонија. Македонија и официјалано стана двојазична. Законот за албански јазик и законот за ратификацијата на договорот од Преспа се објавени во Службен весник само со потписот на претседателот на Собранието, Талат Џафери. Законот за јазици е дел од коалицискиот договор за влада меѓу Зоран Заев и Али Ахмети и со него албанскиот јазик станува службен јазик на целата територија. анализа. Што носи законот за употребата на јазиците и до каде е Македонија со реформскиот пат, разговараме со Артан Груби, пратеник во ДУИ, организациски секретар во партијата.

0 Коментари

Остави коментари