ШПАНИЈА НАСКОРО ЌЕ ГО РАТИФИКУВА ПРОТОКОЛОТ ЗА НАТО
Foto

ШПАНИЈА НАСКОРО ЌЕ ГО РАТИФИКУВА ПРОТОКОЛОТ ЗА НАТО

Шефот на македонската дипломатија, никола димитров, кој претстојува во шпанија пак вели дека со новата методологија предложена од Европската комисија, а која предвидува награда за оние што си ја завршиле домашната задача и казна за оние кои назадувале, ќе биде многу тешко, македонија повторно да добие негативен одговор.

„Во изминативе три години успеавме да го решиме 30 годишниот спор со нашиот пријател Грција. Тоа беше една многу емоционална тема. На пат сме да станеме вистинска, европска демократија каде што судиите се независни и медиумите се слободни. За нас ова е еден генерациски успех и со нетрпение чекам да бидат сведок на моментот кога нашето знаме ќе се крене пред седиштѕетона НАТО.“ - Никола Димитров.

Димитров вели и дека земјава во изминатиов период направи значителен напредок и ги сприовела задачите што и беа поставени од Европската Унија...

Во врска со ратификацијата на Протоколот за НАТО во шпанскиот Парламент, шпанската министерка вак порача дека очекува тоа да се случи многу брзо и Македонија да стане 30-та полноправна членка на Алијансата...Шпанија е последна земја членка на НАТО која се уште не го ратификувала Протоколот за прием на Македонија во Алијансата.

0 Коментари

Остави коментари