РКЕ го поздрави усвоеното решение за намалување на ДДВ на електрична енергија за домаќинствата
Foto

РКЕ го поздрави усвоеното решение за намалување на ДДВ на електрична енергија за домаќинствата

Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија (РКЕ) ја поздравува искажаната политичка волја со која се прифати и имплементира решението на РКЕ за намалува Данокот на додадена вредност на електрична енергија за домаќинствата.

- РКЕ ќе продолжи да креира иницијативи кои треба низ соодветен институционален пат да донесат решенија за заштита на животниот стандард кога се во прашање потрошувачите, што практично се покажа и со денешното носење на законските измени кои потекнаа од нашата иницијатива што ја покренавме пред една година, со кои се намалува ДДВ-то за електрична енергија за домаќинствата, истакнува во пишана изјава Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги.

Бислимоски апелира сега фокусот да се насочи кон проширување на опфатот на ранливи категории - кои треба да бидат сет на прецизно идентификувани категории на домаќинства на кои им е потребна парична помош со која ќе се намалат сметките за електрична енергија, како што се пензионерите кои се во категоријата на најниски пензии.

0 Коментари

Остави коментари