Раст на БДП за 3,1% во вториот квартал од 2019 година
Foto

Раст на БДП за 3,1% во вториот квартал од 2019 година

Ланската година заврши со раст на БДП за 2,7%.

Раст од 3,1 отсто испорача економијата во вториот квартал од годинава. Оваа стапка е пониска во однос на растот од 4,1% во првото тромесечје – но сепак темпото на позитивни резултати се одржа во првата половина од годинава.

Параметрите покажуваа пораст на сите сегменти, па така финалната потрошувачка е со раст од 2,7%.

Бруто инвестициите се зголемени за 11,1% кај извозот на стоки регистриран е пораст од 10,6%, а кај увозот 10,9%.

Со ребаланс на Буџетот, Владата го ревидираше економскиот раст за 2019 година од 3,2% на 3,5%.

0 Коментари

Остави коментари