Радев: На 24 мај сите сме Бугари

На 24 мај сите сме само Бугари - со тие зборови ја започнува честитката претседателот Румен Радев до бугарскиот народ по повод 24 мај, денот на светите браќа Кирил и Методиј

- Денес има седум милиони бугари во бугарија. милиони други се надвор од татковината. Но, секогаш постои невидлива татковина што секој ја носи со себе каде и да оди. Тоа е бугарскиот јазик. од раѓање сме предодредени да размислуваме и чувствуваме на богат, звучен, нијансиран и изразен мајчин јазик. јазикот нè инспирира, јазикот нè утешува. јазикот е нашиот дом и надеж во тешките и осамени моменти, особено далеку од татковината, вели Радев.