Радев ќе ја претстави новата привремена влада на Бугарија
Foto

Радев ќе ја претстави новата привремена влада на Бугарија

Претседателот на Бугарија Румен Радев денеска на специјална церемонија ќе ја претстави новата техничка влада. Актуелната техничка влада на Бугарија беше назначена од Румен Радев на 12 мај, откако 45 -то народно собрание не успеа да избере редовна влада по парламентарните избори на 4 април, јави дописникот на МИА од Софија. За прв пат од падот на комунизмот во есента 1989 година и по воведувањето на повеќепартискиот систем во Бугарија, преодна влада ќе ја предаде власта на следната техничка влада.

Ова доаѓа откако 46 -то национално собрание не успеа да избере редовна влада по изборите на 11 јули. За помалку од седум месеци, бугарските граѓани ќе излезат на гласање за вторите предвремени и трети парламентарни избори оваа година и редовните претседателски избори на 14 ноември.

Радев веќе изјави дека составот на новата преодна влада е јасен. Поранешниот привремен премиер Стефан Јанев најави дека ќе продолжи да биде премиер во идната влада. Ќе има промени во новата техничка влада во финансискиот и економскиот блок, каде што ќе заминат актуелните министри за економија и финансии, Кирил Петков и Асен Василев, за да можат да направат нов политички проект, откако ќе добијат голема популарност. Во спротивно, ова ќе биде трета привремена влада создадена од претседателот Радев. Првата беше формирана во почетокот на 2017 година, а негов премиер беше адвокатот проф. Огнијан Герџиков. Претседателот Румен Радев е првиот претседател во поновата политичка историја на Бугарија што го започна и го заврши својот мандат со привремена влада.

0 Коментари

Остави коментари