Проект на ЕУ, МВР и НБРМ за поефикасна борба против фалсификување евра
Foto

Проект на ЕУ, МВР и НБРМ за поефикасна борба против фалсификување евра

Во Народната банка на Република Македонија денеска ќе се одржи Конференција за означување на почетокот на проектот „Јакнење на капацитетите на системот за борба против фалсификување евра“, финансиран од Европската Унија (ЕУ).

Проектот ќе трае осум месеци и буџетот за него изнесува 250.000 евра. Ќе го спроведуваат Министерството за внатрешни работи, Народната банка и Дојче Бундесбанк, со поддршка од експерти од хрватската, австриската и од Европската централна банка.

На Конференцијата предвидено е обраќање на министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, вицегувернерката на НБРМ, Емилија Нацевска, шефот на Делегацијата на Европската Унија, Самуел Жбогар и амбасадорот на Сојузна Република Германија, Томас Герберих.

Како што информираат од ИПА одделението Оддел за Европска Унија, целта на овој Твининг лајт проект на ЕУ е да се поддржи воспоставувањето цврст и ефикасен систем за заштита на националните финансиски интереси и на финансиските интереси на ЕУ, преку ефикасно следење на фалсификувањето евра.

Тој опфаќа анализа на функционирањето на системот за борба против фалсификување банкноти и монети, утврдување на неговите недостатоци и препораки за негово подобрување. Проектот придонесува за зајакнување на соработката со сите релевантни домашни и странски институции.

0 Коментари

Остави коментари