Проекција на култната комедија „Кој тоа таму пее“ на „Скопје филм фестивал класик“
Foto

Проекција на култната комедија „Кој тоа таму пее“ на „Скопје филм фестивал класик“

Во летното кино „Мирно лето“ (Кинотека), во рамки на „Скопје филм фестивал класик“, ќе се одржи проекција на култната комедија на Слободан Шијан од 1980-та година насловена „Кој тоа таму пее“.

Станува збор за нова, дигитално реставрирана копија на филмот кој своевремено беше прогласен за најдобра комедија на сите времиња на југословенските простори, а многумина светски критичари и автори го нагласуваа како еден од омилените филмови.

По повод оваа проекција, гостин на Кинотеката на РС Македонија ќе биде Југослав Пантелиќ, директор на Југословенската кинотека и уметнички директор на ФЕСТ – белградскиот меѓународниот филмски фестивал кој годинава го одбележа своето 50-то издание – кој пред почетокот на филмот ќе говори за значењето на филмот.

Југословенската кинотека е основана во 1949 година од страна на Комитетот за кинематографија на тогашната ФНР Југославија, и е организациски поставена како и другите значајни филмски архиви. Покрај богатата збирка филмови од југословенската и српската национална кинематографија, оваа кинотека располага и со огромен фонд странски филмови, добиени како размена со другите странски архиви, депонирани од физички и правни лица, како и преземени од широката киноприкажувачка мрежа.

Проекцијата на „Кој тоа таму пее“ е поддржана од културно-информативниот центар „Спона“ во Македонија и е во соработка со Српската амбасада во Скопје, а се прикажува во склоп на „класик“ програмата на годинешното издание на Скопскиот филмски фестивал.

Сценариото на филмот е на Душан Ковачевиќ, а во главните улоги се појавува плејада од врвни југословенски и српски актери како Павле Вуисиќ, Александар Берчек, Данило Бата Стојковиќ, Драган Николиќ, Славко Штимац, Неда Арнериќ, Ташко Начиќ, Боро Стјепановиќ, Бора Тодоровиќ, Миливоје Томиќ и други.

 

Влезот е слободен, а проекцијата ќе се одвива според протоколите за заштита од Ковид-19.

0 Коментари

Остави коментари