Продолжува комисиската расправа за одземање на имунитетот на Вељаноски
Foto

Продолжува комисиската расправа за одземање на имунитетот на Вељаноски

Собраниската Комисија за деловнички и мандатно имунитетни прашања денеска напладне ќе ја продолжи расправата за одземање на имунитетот на пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ и поранешен претседател на Собранието, Трајко Вељаноски. Расправата за барањето за одземање на имунитетот на Вељаноски, кое е поднесено од Одделението за организиран криминал и корупција при скопскиот Кривичен суд поради сомнение за негова вмешаност во настаните од 27 април беше презакажана за денеска бидејќи за збор беа пријавени повеќе пратеници.

 

Во текот на дискусијата пратениците од власта и опозицијата се препукуваа за тоа дали е оправдано да се донесе одлука на поранешниот претседател на Собранието да му се одземе имунитетот. Опозициската ВМРО-ДПМНЕ смета дека ова е политички прогон, обид на слаабење на нејзината пратеничка група, откако изминатите две години им е одземен имунитетот на осум нивни пратеници. Негодуваа дека Комисијата одлучува само врз основа на барање на суд, како и дека Вељаноски со своето однесување не покажува никакви постапки кои би укажале дека тој треба да биде притворен.

 

Со апел до пратениците од власта излезе опозицијата да не му го одземаат имунитетот на Велјаноски, поради тоа што, како што беше речено, тој со своето однесување не покажал никакви знаци дека ќе се противи на целокупната постапка што се покренува против него.

 

Претседателот на Комисијата Павле Богоевски нагласи дека работа на судот, а не на собраниската Комисија е да цени дали е оправдана или не мерката притвор за одреден случај.

 

Поранешниот претседател на Собранието Вељаноски заедо со Миле Јанкиески и Спиро Ристовски во средата беше приведен на распит по наредба на Јавното обвинителство под сомнение за вмешаност во настаните од 27 април. Велјаноски се повика на пратеничкиот имунитет, додека на поранешните министри Јанакиески и Ристовски им беше одредена мерка 30-дневен притвор.

 

Според Деловникот, Комисијата е должна да го разгледа барањето на судот и во рок од два дена да го достави до претседателот на Парламентот. По добиениот извештај од Комисијата, Собранието најдоцна во рок од три дена треба да одлучува на пленарна седница. Одлуката за одземање на имунитетот се носи со просто мнозинство од вкупниот број пратеници.

0 Коментари

Остави коментари