Невработеноста се зголемува, дали даваат ефекти мерките за задржување на работните места?
Foto

Невработеноста се зголемува, дали даваат ефекти мерките за задржување на работните места?

46 000 луѓе од почетокот на пандемијата регистрирани како нови невработени. Скоро 16 000 луѓе добиле отказ од работа. Под притисок на здравствената криза. Тектонски поместувања на пазарот на труд. Илјадници медицински сестри и лекари официјално невработени. Од друга страна недостаток на здравствен кадар. Среде пандемиј, а додека зборуваме за штети и откази. Просечната нето плата зголемена за 7,7 %. Што го зголеми републичкиот просек? Преговори за прогласување на недела за неработен ден. Угостителите до власта - нема да чекаме да не затворите - сами ќе ставиме клучна на врата. Невработеноста се зголемува, дали даваат ефекти мерките за задржување на работните места? Кои професии и занимања се најмногу на удар на кризата? Што планираат угостителите? Какви се проценките на економистите? Што покажуваат анализите на работодавачите?

Во 24 анализа дебатираат Здравко Јосифовски, независна Комора на угостители, Лазар Јовевски универзитетски професор и Ангел Димитров, Организација на работодавачи.

0 Коментари

Остави коментари