Лукаревска: УЈП подготвена за прогресивното оданочување
Foto

Лукаревска: УЈП подготвена за прогресивното оданочување

Управата за јавни приходи, како институција е подготвена за примената на новиот  прогресивен данок, истакна при денешната посета директорката на УЈП, Сања Лукаревска.

Се очекува да се изгласа и новиот Закон за личен доход, по што ќе почне и примената на новиот прогресивен данок, а ќе бидат опфатени оние лица, кои земаат плата од над 90.000 денари. Таа забележува дека се уште не знаат колкав е бројот на даночните обврзници, кои ќе бидат опфатени со прогресивниот данок.

-Се уште ги правиме анализите, така да би знаеле што ќе стартуваме и сакаме евиденциите да ги средиме, имаме размена на податоци со многу други институции се со цел тоа прогресивно оданочување да го спроведеме најзаконски и најверодостојно, вели Лукаревска.

Инаку, во тек е електронското пријавување од страна на даночните обврзници. Нема казна за оние кои нема да се  регистрираат.

-За она физичко лице, кое нема да се регистрира во нашиот систем согласно новата даночна реформа не постои казна. Меѓутоа даночното затајување е казниво по закон. Така да секој оној кој ќе сака да ги скрие своите дополнителни приходи, значи и дека прави даночно затајување, рече Лукаревска.

Директорката на УЈП, Лукаревска и градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски денеска беа во посета на средното училиште за специјално образование и воспитание „Искра“. Вработените во УЈП секоја година на денот на даночните работници 29 Ноември „Свети Матеј“ донираат средства, оваа година собрале 109.000 денари, со кои се набавени постелнини и ДВД систем за учениците со посебни потреби, кои се сместени во интернатскиот дел на „Искра“.

0 Коментари

Остави коментари