Кому му одговара Охрид да го изгуби статусот на заштитено светско наследство?
Foto

Кому му одговара Охрид да го изгуби статусот на заштитено светско наследство?

Уште една шанса од УНЕСКО за Охрид. За седум месеци локалната и централната власт треба да најдат решение за урбаното дивеење, за фекалиите што пливаат во езерото, за инфраструктурата, за истребувањето на пастрмката. Среде Охрид дивоградби, не под заштита на УНЕСКО, туку под заштитат на политиката – дали ќе се посегне по уривање? Долга листа на барања – од каде ќе почне градоначалникот на Охрид со исполнување на испорачаните задачи? Ќе се прогласи ли мораториум за градба? Кому му одговара Охрид да го изгуби статусот на заштитено светско наследство?

Аргумените ги соочуваат и спротиставуваат градоначалникот на Охрид Константин Георгиевски, Донка Барџиева – универзитетски професор и Александра Бујароска од Фронт 21/ 42 жестоки активисти за заштита на културното наследство.

0 Коментари

Остави коментари