Кои занимања и професии се најбарани, а кои се дефицитарни
Foto

Кои занимања и професии се најбарани, а кои се дефицитарни

Во земјава има повеќе од 180 илјади невработени. Стапката на невработеност се намалува но, дали поради вработувања во администрација или во приватниот сектор? Бизнисот вели - нема стручен кадар. Невработени тврдат – тешко се наоѓа работа. Каде е вистината? Владата најавува успешна 2019 година со новоотворени работни места – но, што велат бизнисмените - дали е можен пресврт на пазарот на труд. Кои занимања и професии се најбарани, а кои се дефицитарни. Дали занаетчиските дипломи добиваат вредност? Дебатираат Билјана Јовановска директорка на Агенцијата за вработување, Маријана Перковска, текстилна индустрија и Ангел Димитров организација на работодавачи.

 

0 Коментари

Остави коментари