Кирјас за тв 24: Секоја земја статистички си определува што и е потребно
Foto

Кирјас за тв 24: Секоја земја статистички си определува што и е потребно

Емил Кирјас кој е во Лондон во емисијата 24 анализа истакна дека секоја дебата за попис ќе биде политичка доколку остане таков системот каде човековите права ги детерминираме врз основа на проценти, а не врз основа на тоа што треба да се каже.

„Треба работите да бидат појасни за да се избегнат вакви политички дебати. Во Британија пописот е на 21 март и се пополнува прашалникот он лајн и попишувачите проверуваат дали сите домаќинства ја завршиле обврската. За неизвршување, следува 1000 фунти казна.“ - вели Кирјас.

Рече дека во прашалникот кај нив во голема мерка има сличност, и во него стојат расно етнички, односно дали сте бел англичанец или црномурест и секоја земја статистички си определува што на неа и е потребно.

0 Коментари

Остави коментари